У Крупецькій ОТГ відбулося святкування Івана Купала

Дата: 09.07.2018 13:07
Кількість переглядів: 1449

Фото без опису У с.Крупець 6 липня святкували чудове свято Івана Купала. Що може об'єднувати траву, вогонь і воду? У цей дивовижний день люди намагаються знайти дорогу в світ духів, адже наше життя має зв'язок з іншим світом, який невидимий для нас.

Художня самодіяльність Крупецького СБК дивувала глядачів традиціями святкування цього магічного свята. Звучали різноманітні пісні про Купала, діти виконували танок « Кругом Мариноньки», кожна із дівчат хвастувалася своїм віночком перед парубками. Хлопці за традицією відібрали у дівчат Марену та втопили її. Після втоплення Марени дівчата йшли до води, щоб пустити свої віночки на воду та дізнатися свою долю чи вийде вона цього року заміж чи ще дівуватиме. За народним повір'ям, вінки, в яких дівчата беруть участь у святкуванні купальського свята, наділені цілющою силою.

Після того, як дівчата кинули свої віночки вони поверталися назад, щоб стрибнути з парубками через вогнище. Вогнище – це обов' язкова традиція у Купальському святі, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або парами.

Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику магічну силу. Через  вогнище стрибають усі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Тож вважалося, що коли дівчина та хлопець, які кохають одне одного, взявшись за руки, стрибають у парі через вогнище і їхні руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом. Проте в цьому видовищі можна бачити й інший бік — спортивний. Кожний намагався стрибнути через вогнище якнайвище та якнайдалі, не забуваючи й про те, щоб стрибок був гарним.

По закінченню свята громаду вітав своїми чудовими піснями гурт «Форманта». Також на свято завітали заслужені артисти цирку Галина та Анатолій Дубови та циркова студія «Клоун-Арт» Славутського міського палацу культури, які розважали діток цікавими фокусами та конкурсами. Гості свята змогли пригоститися смачною юшкою та кулішем і ще запашним чаєм із різних трав. Частував своєю медовухою і медом усіх бажаючих Василь Олексійович, який приїхав на свято із м. Старокостянтинів. Діти змогли набавитися на батутах, з' їсти солодкої вати. На свято завітали і байкери. А завершилося святкування веселими танцями та хорошими емоціями.

Фото без опису

Також Івана Купала 7 липня святкували в с.Колом'є. Художня самодіяльність сільських клубів Колом'є та Полянь показала свою інтерпретацію святкування Івана Купала. Присутні та гості свята були приємно здивовані. Діти водили веселі таночки, парубки відбирали у дівчат Купало та Марену і палили у вогнищі. Дівчата пускали свої віночки на воду. Також діти змогли постріляти у тирі, пострибати на батутах. Всіх пригощали смачною юшкою та Василь Олексійович частував бажаючих медовухою. Свято завершилося веселими танцями.

Святкування Івана Купала у Крупецькій громаді залишило тільки чудові спогади та приємні емоції.

 

                                                                                                   Ольга  Нікітчук



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора