Звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України  та  Міністра розвитку громад та територій України  щодо збереження Славутського району

Дата: 02.04.2020 13:44
Кількість переглядів: 1285

30  березня 2020 року у приміщенні Крупецького сільського будинку культури відбулася XXXV позачергова сесія сільської ради VII скликання. На сесії було прийнято рішення про звернення Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Міністра розвитку громад та територій України Чернишова Олексія Михайловича щодо збереження Славутського району. Фото без опису

Статтею 174 Земельного кодексу України встановлено, що рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України.

Вказана норма закону практично самоусунула територіальні громади від подальшого вирішення своєї долі в частині  змін меж районів області. Таким чином органи місцевого самоврядування, а саме міські, селищні та сільські ради позбавили права брати участь у цьому процесі. Укрупнення районів Хмельницької області – це один із етапів адміністративно-територіальної реформи. Мешканці Крупецької ОТГ занепокоєні таким рішенням, тому що найважливішим чинником при формуванні районів залишається спроможність надання адміністративних, соціальних та інших послуг на рівні визначених державою стандартів. Ефективність надання таких послуг, насамперед, повинна забезпечуватися доступністю для жителів інших громад району до адміністративного центру, що включає, зокрема, дистанційний критерій та географічне розташування.

Адже, Славутський район є одним з найбільш інвестиційно - привабливих районів в Хмельницькій  області. Найбільш доцільним з точки зору географічного розташування, транспортної доступності, рівномірної віддаленості всіх населених пунктів. Тому  враховуючи вище наведені факти, при діючій адміністративній реформі сільська рада вважає доцільним  формування адміністративно-територіальної одиниці як Славутський район   Хмельницької області з адміністративним центром у місті Славута.

 

ЗВЕРНЕННЯ
до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України  та  Міністра розвитку громад та територій України  Чернишова Олексія Михайловича щодо збереження Славутського району

 На виконання пункту 1.8. Плану заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 року №77-р, Хмельницькою обласною державною адміністрацією розроблено пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Хмельницької області та підготовлено Проєкт адміністративно - територіального устрою субрегіонального рівня (укрупнених районів) Хмельницької області, згідно із яким пропонується утворити 5 районів у Хмельницькій області: Хмельницького, Старокостянтинівський, Городоцький, Кам’янець - Подільський та Шепетівський.

До складу Шепетівського району Хмельницької області пропонується включити нинішні Шепетівський район (Шепетівська ОТГ, Судилківська ОТГ, Грицівська ОТГ, Ленковецька ОТГ, Михайлюцька ОТГ), Полонський район (Полонська ОТГ, Понінківська ОТГ), Славутський район (Славутська ОТГ, Ганнопільська ОТГ, Берездівська ОТГ, Улашанівська ОТГ,  Крупецька ОТГ), Ізяславський район (Ізяславська ОТГ, Плужненська ОТГ) та Нетішинську ОТГ.

Статтею 92 Конституції України  передбачено, що територіальний устрій України визначається виключно законами України.

Статтею 174 Земельного кодексу України встановлено, що рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України.

Вказана норма закону практично самоусунула територіальні громади від подальшого вирішення своєї долі в частині  змін меж районів області. Таким чином органи місцевого самоврядування, а саме міські, селищні та сільські ради позбавили права брати участь у цьому процесі.

Укрупнення районів Хмельницької області – це один із етапів адміністративно-територіальної реформи.

Найважливішим чинником при формуванні районів залишається спроможність надання адміністративних, соціальних та інших послуг на рівні визначених державою стандартів. Ефективність надання таких послуг, насамперед, повинна забезпечуватися доступністю для жителів інших громад району до адміністративного центру, що включає, зокрема, дистанційний критерій та географічне розташування.

Славутський район є одним з найбільш інвестиційно - привабливих районів в Хмельницькій  області. Найбільш доцільним з точки зору географічного розташування, транспортної доступності, рівномірної віддаленості всіх населених пунктів Шепетівського Полонського Ізяславського районів Хмельницької області до адміністративного центру є розміщення адміністративного районного центру в місті Славута.

Територія району складає 1,162 тис. кв. км, що становить 5,6% від площі території Хмельницької області.

Населення району становить 28,317 тис. чол., що становить 2,24% від усього населення області.

Площа земель сільськогосподарського угіддя Славутського району становить 81,1 тис. га, ліси займають площу  – 26,8 тис. га

водойми – 1,2 тис. га.

Славутський  район розташований в північній частині області, адміністративним, господарським і культурним центром району є місто Славута. Межує на північному заході і півночі з Острозьким, Гощанським і Корецьким районами Рівненської області, на сході із Новоград – Волинським і Баранівським районами Житомирської області, на південному сході з Шепетівським районом, на півдні з Ізяславським та Шепетівським  районами.

Місцеві родовища корисних копалин представлені значними запасами сапоніту, граніту, піску, суглинків, каоліну. З метою освоєння сировинних ресурсів краю активно розробляються та впроваджуються інвестиційні проекти.

Район має сприятливе територіальне розташування, зумовлене близькістю до залізничної магістралі Козятин – Здолбунів та розташуванням на автошляху державного значення Городище – Рівне – Старокостянтинів.

 Транспортна інфраструктура району: зовнішній і внутрішній транспортні зв’язки району здійснюються залізничним  (протяжність 52 км) та автомобільним транспортом (протяжність автодоріг 333,0 км). На території району проходить залізнична магістраль Козятин – Здолбунів, яка на станції Славута має два напрямки відправлення вантажів та пасажирів. По території району проходить нафтопровід “Дружба” (протяжність – 26 км) та газопровід високого тиску  Торжок – Долина (протяжність – 50 км).

Промисловий комплекс району представлений харчовою промисловістю, переробною промисловістю, виробництвом будівельних матеріалів, меблів та лікарських засобів.

Славутський район позиціонується як аграрно-промисловий. На території району здійснюють діяльність такі потужні підприємства: ПАТ «Славутський солодовий завод», ТОВ «Суффле Агро Україна», ТОВ «ЮВВІС», приватне підприємство «Вектор+», КП «Славутський піщаний кар’єр», ТОВ «Гірник-ВВ», ВКП «Явір-Інвест», «Волинь-Цемент філія ПАТ “Дікергофф Цемент Україна».

Позитивним моментом у 2018 році стало відкриття нових виробничих потужностей ТОВ «НВК «Екофарм» в с. Улашанівка. Основу діяльності підприємства складає розробка, виробництво та просування на фармацевтичний ринок лікарських засобів з екологічно чистої рослинної сировини та інших природних джерел.

Провідна галузь агропромислового комплексу – рослинництво, яке спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур.

Структура аграрного комплексу: продукція рослинництва – 91,6 %, продукція тваринництва – 8,4 %. На території району здійснюють свою господарську діяльність 49 агроформувань. Загальна площа сільськогосподарських земель в обробітку становить 60,9 тис. га. При цьому показник розорюваності ріллі становить 92%, що є найвищим серед районів області та рекордним за останні десятиліття.

  Зовнішньоекономічна діяльність виступає як важливий фактор сприяння соціально-економічному розвитку району. Протягом 2018 року значно підвищився експорт промислової продукції. Обсяг експорту за 2018 рік становив 69413,8 тис. дол. США, на одну особу – 2417,8 дол. США. у такі країни, як Молдова, Закавказзя, В’єтнам, Іран, Пакістан, Польща, Республіка Білорусь, Грузія, Чехія, Німеччина та Голландія. Станом на 1 січня 2019 року обсяг прямих іноземних інвестицій становить 889,5 тис дол. США.

Враховуючи вище наведені факти, при діючій адміністративній реформі доцільним є формування адміністративно-територіальної одиниці як Славутський район   Хмельницької області з адміністративним центром у місті Славута.

Питання утворення нового реформованого району з адміністративним центром в місті Славута знайшло своє схвалення і у мешканців населених пунктів Крупецької сільської об’єднаної територіальної громади .

Таким чином, просимо прийняти до уваги наше звернення з викладеними фактами при вирішенні питання районного поділу  Хмельницької області, а саме створення Славутського району  Хмельницької області з адміністративним центром у місті Славута.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора