Як діяти якщо вас покусала собака?

Дата: 12.08.2021 11:18
Кількість переглядів: 1764

Фото без описуНе рідко в житті виникають ситуації, з якими ми зіштовхнулися вперше, як діяти, куди звертатися і як себе захистити ми не знаємо. Спробуємо розібратися, як поводити себе у ситуації коли ви чи ваші рідні стали жертвою укусу тварини.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначає, що особи, які утримують домашніх тварин, мають право з’являтися з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх), але при цього дана особа зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною.

Домашні тварини, у тому числі собаки, є об’єктами права власності і за них несуть відповідальність їх власники. Крім цього, для власників собак встановлені певні правила, якими забороняється вигул без повідків і намордників і в не встановлених для вигулу місцях, а також дозволяється тримати сторожових собак лише на прив'язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах.

 Порушення таких правил може призвести до негативних наслідків, які тягнуть за собою адміністративну відповідальність, встановлену законом.

Згідно з ч. 1. ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за вигулювання собаки без намордника до власника тварини можуть застосувати попередження або стягнути штраф. Якщо власник собаки тримає свого улюбленця в місцях, де це заборонено, вигулює в заборонених місцях, або вигулює без повідків і намордників, з нього може бути стягнено штраф, а у випадку, якщо таким порушенням було завдано шкоду здоров’ю чи майну іншої особи також – тварину можуть конфіскувати.

 Як же діяти якщо ви все ж стали жертвою укусу собаки у якої є власник?

По-перше, зверніться за медичною допомогою Можна відправитися до найближчого травмопункту або ж викликати швидку допомогу навіть якщо травма несерйозна. Це необхідно для документування факту нападу на вас собаки саме в цей час і в цьому місці.

По-друге, по можливості зберіть якомога більше свідків, які готові підтвердити факт нападу. Візьміть контактну інформацію у свідків події. Надалі вони зможуть підтвердити факт укусу. Якщо не вийшло зробити цього відразу, то можна повернутися на місце події і опитати людей можливо.  

По-третє, зберіть якомога більше даних про господаря собаки. Якщо господар собаки знаходиться поруч з нею та поводиться себе адекватно, то потрібно записати його прізвище, ім`я, по батькові, номер телефону та адресу проживання.

У разі якщо власник тварини відсутній на місці нападу, але він вам відомий, це може бути собака сусіда, яку він просто випускає з подвір'я, і яка за його словами “не несе ніякої загрози прохожим” повідомляєте поліцію, що навколо бігає агресивний собака, і що на вас вже здійснено напад.

По можливості потрібно дати опис собаки, щоб його можна було ідентифікувати: породу, зріст, особливі прикмети, плями, окрас.

 По-четверте, напишіть заяву в поліцію При цьому зовсім неважливо, якої шкоди вам заподіяли, навмисне це відбулося чи ні.  Поліцейські можуть оглянути місце події, призначити експертизу та опитати свідків.

Щодо відшкодування збитків при нападі собаки, то потрібно зберігати чеки на ліки, процедури та витратні матеріали. При діагностиці та лікуванні наслідків укусу обов`язково збирайте всі чеки та квитанції (якщо оплачували будь-які послуги) і медичні документи. Крім лікування важливо зафіксувати шкоду, що була нанесена вашому здоров`ю. Разом з довідкою про пошкодження потрібно взяти призначення лікаря з письмовими поясненнями, навіщо було виписано кожні з препаратів або процедур. Також спробуйте встановити вартість пошкодженої одягу чи взяття (якщо таке наявне).

Вимагайте у господаря тварини добровільну компенсацію Ніколи не робіть цього усно. Навіть якщо вам обіцяють все відшкодувати та вибачаються – потрібна письмова претензія. Можна вручити її під підпис або надіслати рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладення. Якщо господар виплатить компенсацію добровільно, підпишіть з ним угоду про добровільне відшкодування шкоди, якщо ні, подавайте позов про відшкодування шкоди.

Відповідно до статті 22, 1166 ЦК України у випадку спричинення тілесних ушкоджень собакою чи іншою твариною постраждалий має право на відшкодування майнових збитків, шкоди його здоров`ю, а також моральної шкоди.

Начальник відділу “Славутське бюро правової допомоги”  І.О. Панасюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора