Пільги та виплати грошової допомоги учасникам АТО

Дата: 09.09.2021 10:53
Кількість переглядів: 728

Фото без описуДо відділу «Славутське бюро правової допомоги» часто звертаються учасники бойових дій з питанням щодо виплати грошової допомоги учасникам АТО в неповному розмірі.

Оскільки існує колізія в законодавстві, та на жаль, багато з пільг доводиться виборювати, це стосується також і виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня.

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено право ветеранів на отримання грошової допомоги у таких розмірах:

учасникам бойових дій – у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком;

інвалідам війни 1 групи – 10 мінімальних пенсій за віком;

інвалідам війни 2 групи – 8 мінімальних пенсій за віком;

інвалідам війни 3 групи – 7 мінімальних пенсій за віком;

Згодом норма була змінена, а саме, закріплено, що розмір такої допомоги щороку встановлюється  Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів держави. Незважаючи на те, що Конституційним судом України дані зміни були визнані неконституційними, і до сьогодні ветерани війни отримують допомогу до 5 травня в неповному обсязі.

Особи, які вважають свої права порушеними, можуть у судовому порядку оскаржувати призначення виплати до 5 травня в розмірі, що не дорівнює відповідному кратному розміру мінімальної пенсії, виходячи з попередніх рішень КСУ та інших підстав, які зазначені в зразковому рішенні Верховного Суду.

Захистити своє право на отримання одноразової грошової допомоги у повному обсязі можна шляхом  звернення до Хмельницького окружного адміністративного суд з адміністративним позовом  про визнання протиправними дій Управління соціального захисту населення та зобов’язати вчинити певні дії.

Проте, першочергово для досудового врегулювання спору необхідно звернутись із заявою щодо перерахунку та виплати невиплаченої частини одноразової грошової допомоги до 5 травня  до Управління соціального захисту населення або до Центру з нарахування та здійснення соціальних виплат. А вже після отримання відмови – з позовом до суду за захистом своїх порушених прав.

Наголошуємо, що звернутись до Окружного адміністративного суду Ви маєте право протягом 6 місяців з дня отримання відмови.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора