16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА!

Дата: 26.11.2021 10:21
Кількість переглядів: 409

     Найвищою цінністю будь-якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь і гідність,недоторканність та безпека. Реалізація соціальної політики України вимагає чіткої, цілеспрямованої та злагодженої роботи задля соціального забезпечення та підтримки осіб, що опинилися у важких життєвих обставинах. Життєве неблагополуччя може бути спричинене різними факторами, зокрема перебування людини у ситуації торгівлі людьми або ж у зв’язку із вчиненням насильства в сім’ї. З метою привернення уваги до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми проводиться всеукраїнська акція - «16 днів проти насильства». Мета акції – привернути увагу громадськості до проблеми насильства в сім’ї щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, рівних прав чоловіків та жінок, а також збільшити розуміння та обізнаність про проблему насильства та шляхи її вирішення, сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві. Упродовж 16 днів, з 25 листопада до 10 грудня, акцентується увага на важливість подолання будь-яких форм насильства у громадській чи приватній сферах, що є порушенням прав людини. Дати початку та завершення акції вибрані не випадково, вони створюють символічний ланцюжокФото без опису

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

  • 29 листопада - Міжнародний день захисників прав жінок;

  • 1 грудня - Міжнародний день боротьби зі СНІДом;

  • 2 грудня - Міжнародний день за відміну рабства;

  • 3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими
     фізичними можливостями;

  • 5 грудня - Міжнародний день волонтера;

  • 9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією;

  • 10 грудня - Міжнародний день прав людини.

Насильство в сім’ї – це результат свідомих агресивних дій одного члена сім’ї щодо іншого. Насправді правопорушники втрачають контроль в результаті внутрішнього психічного та психологічного розладу; «причина» яка провокує насильницьку поведінку, не має великого значення. Щоб не втратити контроль над своїми діями можна просто вийти з кімнати чи квартири, звернутися за допомогою до фахівців, котрі допоможуть тобі «гасити» імпульси агресії шляхом самоконтролю. Насильство в сім’ї є однією з найактуальніших соціальних проблем, з якою зустрічається велика кількість населення. Нині Україна потерпає від жорстокої соціальної і моральної кризи, що, в першу чергу, породжені нестабільною економічною ситуацією. Сімейне насильство в Україні усе ще залишається явищем, яке виходить на поверхню лише тоді, коли приховати проблему вже неможливо.
 ПАМ’ЯТКА БАТЬКАМ

  1. Пам’ятайте, що першим університетом життя для дитини є та сім’я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, аби створити в сім’ї атмосферу любові, довіри, духовного настрою та комфорту.

  2. Не дивіться на дитину як на особисту власність. Ви дали дитині фізичне тіло, а душа її належить світові. Сприймайте дитину як особистість єдину, унікальну і неповторну.

  3. Не виражайте часто свого незадоволення, критики – це тільки породжує антагонізм в стосунках дітей і батьків.

  4. Давайте дітям можливість відчувати Ваше визнання і схвалення.

  5. Ніколи не старайтесь запевнити дитину в тому, що вона погана.

  6. Будьте тактовними в стосунках з дітьми.

  7. Давайте приклад емоційного самоконтролю і витримки.

  8. Показуйте приклад позитивних дій та вчинків дітям не на словах, а в конкретних справах.

  9. Насильство над дітьми – це протиприродний акт, який забороняється законом. Так, в Сімейному кодексі сказано таке: «Забороняється фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань, які принижують людську гідність. Дитина має право на належне батьківське виховання».

  10. Завжди давайте дитині шанс на право бути кращою.

  11. Пам’ятайте, що в сім’ї дитина пізнає, як взаємодіяти з іншими людьми, як ставитися до себе і до оточення, як упоратися з труднощами і, за великим рахунком, що таке життя.

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством проти жінок. Цей день було проголошено 17 грудня 1999р. Генеральною Асамблеєю ООН. Історичною передумовою Дня стала подія, що відбулася в 1961 році в домініканській Республіці. За наказом диктатора Рафаеля Трухільо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками. ООН запропонувала урядам, міжнародним організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. 11 листопада 2001 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про попередження насильства в сім’ї», цим самим протидія гендерному насильству стала частиною державної політики. Ця кампанія проходить не тільки в Україні. Не будьмо байдужими до тих хто поряд! Спільними діями ми можемо відстояти свої права!!!

Якщо ви стали жертвою домашнього насильства:

-викличте поліцію за номером 102;

- зателефонуйте на Національну «гарячу лінію» за номерами телефонів: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123;

- якщо у сім’ї є діти, які стали жертвами насильства або були свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей.
 Не будьмо байдужими до конкретної людської біди! Разом ми можемо створити соціальний простір, вільний від насильства!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора