Крупецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації основних санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання поширенню на території області коронавірусу COVID-19 у закладах торгівлі

Дата: 20.03.2020 11:49
Кількість переглядів: 988

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.01.2016р. № 94-р «Про визнання такими, що втратили чинність, та такими, що не застосовуються на території України, актів санітарного законодавства» втратили чинність ряд санітарно-гігієнічних, санітарно-епідеміологічних правил та норм, в тому числі «Санітарно-гігієнічні норми», «Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі»» (СанПін 5781-91).Фото без опису

I. Керівникам закладів торгівлі, приватним підприємцям, фізичним особам-підприємцям, які є власниками закладів торгівлі.

  1. Провести роз’яснювальну роботу з персоналам щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення у працівника симптомів захворювань на гостре респіраторне захворювання.
  2. Роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками.
  3. Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян.
  4. Забезпечити та контролювати постійну наявність на об’єкті рідкого мила, спиртовмісних та інших засобів для персоналу.
  5. Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин) або респіраторами. Провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил.
  6. Забезпечити заклад достатньою кількістю дезінфікуючих засобів для обробки приміщення, інвентарю туалетних кімнат, дозволених для використання МОЗ України.
  7. Оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні симптомів хвороби та використовувати її в роботі та поширити серед працівників
  8. Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних  (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
  9. Провести роз’яснювальну роботу щодо утримання працівниками об’єкту від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра).
  10.  У приміщеннях установ, закладів забезпечити безоплатний доступ людей до санвузлів (при наявності), з обов’язковим облаштуванням їх умовами дотримання правил особистої гігієни з використанням мила, дезінфікуючих засобів.

II. Працівникам закладів торгівлі:

  1. Гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо.
  2. Гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання.
  3. Утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра).
  4. Утримання від дотиків обличчя руками.
  5. У разі виникнення симптомів захворювання, таких як кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо, слід залишатися вдома та утримуватись від відвідувань місць скупчень людей.
  6. Використовувати медичні маски за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

III. Дезінфекція, прибирання та утилізація:

  1. Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювань не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
  2. Проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, продовольчих вітрин, стелажів, продовольчих корзин, тощо) спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ України дезінфекційними засобами із мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції.
  3. Забезпечити миття та дезінфекцію розділового та іншого інвентарю при високих температурах, із застосуванням спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ України дезінфекційними засобами.
  4. Після закінчення прибирання приміщення закладу забезпечити обробку та дезінфекцію прибирального інвентарю дезінфекційними засобами, дозволеними МОЗ України.
  5. Забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту, що використовується в пластикові пакети, що закриваються.

IV. Використання дезінфікуючих засобів.

  1. Забезпечити наявність атисептиків для обробки шкіри рук, а також їх використання для дезінфекції приміщень, поверхонь, інвентарю, в т.ч. прибирального з мінімальним терміном експозиції від 30 сек. до 2 хв.,  дозволеними МОЗ України: амісепт, гуасепт, акрилан-преміум клінік, полідез, хлорамін, біонол Силфурс, алосепт, дісепт, ХСГдез3, полідез, анюс гель 85 НПК, дезариус хлор, бланідас 300, бланідас актив, хлор лік від, бланідас оксідез, діозан гіпохлорид, санікон, саніфект, АХД-2000, АХД-2000 гель, стерізол та інші; серветки: вінсепт, вінсепт експрес, VASEPT forte, відповідно до інстукції на кожний із вказаних препаратів.

« повернутися

Код для вставки на сайт