Рекомендації основних санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання поширенню на території області коронавірусу COVID-19 у закладах торгівлі
Дата: 20.03.2020 11:49
Кількість переглядів: 988
Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.01.2016р. № 94-р «Про визнання такими, що втратили чинність, та такими, що не застосовуються на території України, актів санітарного законодавства» втратили чинність ряд санітарно-гігієнічних, санітарно-епідеміологічних правил та норм, в тому числі «Санітарно-гігієнічні норми», «Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі»» (СанПін 5781-91).
I. Керівникам закладів торгівлі, приватним підприємцям, фізичним особам-підприємцям, які є власниками закладів торгівлі.
- Провести роз’яснювальну роботу з персоналам щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення у працівника симптомів захворювань на гостре респіраторне захворювання.
- Роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками.
- Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян.
- Забезпечити та контролювати постійну наявність на об’єкті рідкого мила, спиртовмісних та інших засобів для персоналу.
- Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин) або респіраторами. Провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил.
- Забезпечити заклад достатньою кількістю дезінфікуючих засобів для обробки приміщення, інвентарю туалетних кімнат, дозволених для використання МОЗ України.
- Оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні симптомів хвороби та використовувати її в роботі та поширити серед працівників
- Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
- Провести роз’яснювальну роботу щодо утримання працівниками об’єкту від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра).
- У приміщеннях установ, закладів забезпечити безоплатний доступ людей до санвузлів (при наявності), з обов’язковим облаштуванням їх умовами дотримання правил особистої гігієни з використанням мила, дезінфікуючих засобів.
II. Працівникам закладів торгівлі:
- Гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо.
- Гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання.
- Утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра).
- Утримання від дотиків обличчя руками.
- У разі виникнення симптомів захворювання, таких як кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо, слід залишатися вдома та утримуватись від відвідувань місць скупчень людей.
- Використовувати медичні маски за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.
III. Дезінфекція, прибирання та утилізація:
- Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювань не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
- Проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, продовольчих вітрин, стелажів, продовольчих корзин, тощо) спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ України дезінфекційними засобами із мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції.
- Забезпечити миття та дезінфекцію розділового та іншого інвентарю при високих температурах, із застосуванням спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ України дезінфекційними засобами.
- Після закінчення прибирання приміщення закладу забезпечити обробку та дезінфекцію прибирального інвентарю дезінфекційними засобами, дозволеними МОЗ України.
- Забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту, що використовується в пластикові пакети, що закриваються.
IV. Використання дезінфікуючих засобів.
- Забезпечити наявність атисептиків для обробки шкіри рук, а також їх використання для дезінфекції приміщень, поверхонь, інвентарю, в т.ч. прибирального з мінімальним терміном експозиції від 30 сек. до 2 хв., дозволеними МОЗ України: амісепт, гуасепт, акрилан-преміум клінік, полідез, хлорамін, біонол Силфурс, алосепт, дісепт, ХСГдез3, полідез, анюс гель 85 НПК, дезариус хлор, бланідас 300, бланідас актив, хлор лік від, бланідас оксідез, діозан гіпохлорид, санікон, саніфект, АХД-2000, АХД-2000 гель, стерізол та інші; серветки: вінсепт, вінсепт експрес, VASEPT forte, відповідно до інстукції на кожний із вказаних препаратів.