ЗМІ про нас. КЛЮЧ ДО УСПІХУ - ВДАЛО ПІДІБРАНА КОМАНДА

Дата: 24.09.2020 10:24
Кількість переглядів: 3150

У сучасному мінливому світі сьогодні більше ніж будь-коли однією із найцінніших навичок є вміння створити команду та працювати у ній. Здатність співпрацювати, шукати компроміси, об’єднувати навколо себе людей, які душею і серцем будуть виконувати покладені на них завдання. Приємно сказати про те, що ще донедавна громада, якої за перспективним планом взагалі не мало існувати на теренах Хмельниччини, в короткі строки стала успішною та увійшла до десятки кращих серед усіх громад області. Мова про Крупецьку ОТГ, а головний секрет успіху громади, за словами її очільника Валерія Михалюка, – це вдало підібрана команда…

– Мені приємно зазначити, що за час існування громади мені вдалося згуртувати навколо себе небайдужих і активних людей, – розповідає Валерій Михалюк. – Спільними зусиллями ми досягли значних зрушень як в освіті, так і в соціальній сфері, покращили благоустрій населених пунктів тощо. 

Нещодавно у спадок від районної ради Крупецька ОТГ отримала лікарняну аптеку, яка знаходиться на території Славутської ЦРЛ. Зауважу, що сьогодні там тимчасово розмістився пункт переливання крові, а надалі плануємо здавати приміщення під надання медичних послуг та отримувати додатковий дохід у бюджет громади. Ми вже вкотре підготували і направили у Фонд регіонального розвитку проєкт щодо використання табору відпочинку «Голубі озера». Перший рік нам відмовили, тому ми звернулися до народного депутата Олексія Жмеринецького, але, крім обіцянок, ніякої підтримки не отримали. Тепер схиляємося до співпраці з сусідніми громадами щодо спільної роботи над проєктом з майбутнього табору відпочинку.

Значна робота проведена із забезпечення водопостачанням жителів громади. За два роки ми завершили перші черги водогонів у селах Полянь і Колом’є. Вже розроблено проєктно-кошторисну документацію для прокладання водопроводу по вулицях Незалежності та Набережній в Поляні – це дозволить нам фактично забезпечити водою весь населений пункт.

В селі Лисиче проводиться гідроочищення свердловини і водонапірних веж. Поясню, що такого типу роботи з очищення цього водогону не проводилося з самого початку його використання, а це було ще за радянських часів.  

Хочеться розповісти про те, що залишається поза людськими очима. Люди похилого віку не звертають уваги на те, які зусилля громада докладає для того, аби розвивалися заклади освіти. А це є надзвичайно важливим, адже підростаюче покоління – це майбутнє громади, наше майбутнє. Старшому поколінню потрібні лише якісні дороги й облаштовані пішохідні доріжки, бо їхні діти уже не відвідують шкіл і дитячих садочків. Люди не помічають того, як обслуговується вуличне освітлення, як проводиться заміна ламп, очищення та утримання криниць. Поза людською увагою також лишається розчищення шляхів від снігу, який за день-два знову засипає дороги. Теж і з обкошуванням трави, яка виростає знову й знову. Жителі громади не бачать, що учасників АТО ми забезпечуємо безкоштовними дровами. Люди не розуміють, що для того, аби налагодити доставку продуктів харчування у віддалені села, доводиться шукати порозуміння з підприємцями. А ті, хто не звертався в амбулаторію за лікарською допомогою, не бачать, що в них з’явилися внутрішні туалети, водопостачання і водовідведення. Люди, наприклад з Крупця, не бачать, що у Дідовій Горі відремонтовано фельдшерський пункт. Але все це робиться на благо усієї громади та її жителів. Зазначу, що у зв’язку з пандемією і податковими пільгами багато запланованих робіт на 2020 рік довелося відкласти.

Задоволений тим, як змінюються населені пункти нашої громади. Оцінюючи зроблене, бачу, що виправдовую довіру тих людей, які віддали за мене свої голоси. Це важливо! Звичайно, ставши сільським головою, я переслідував дві мети: перша – це мрія створити на своїй малій батьківщині маленьку Європу, друга –  маю утримувати власну сім’ю. І повірте, ні я, ні моя команда не шкодуємо для цього сил. Ми з усіма знаходимо порозуміння і варіанти співпраці, щодня працюємо на перспективу. 

Жанна Зубова, начальник відділу освіти, молоді та спорту і соціального обслуговування населення Крупецької сільської ради:

– Що надзвичайно важливо, ми без жодних перешкод розпочали навчальний рік і з першого дня харчуємо учнів. Вирощуємо овочі на шкільній ділянці, аби здешевити шкільні обіди.

У нас всі діти віком від 3-х до 6-ти років стовідсотково охоплені дошкільною освітою. А завдяки виділенню освітньої субвенції та співфінансуванню сільської ради у розмірі 10%, ми забезпечили класи з НУШ необхідним оснащенням відповідно до сучасних вимог. Також нам вдалося створити методичний кабінет для учителів із сучасним обладнанням, придбати програмне забезпечення для кабінетів фізики, хімії і біології. Тобто, відповідна матеріальна база створена як для вчителів, так і для дітей. А тому, незважаючи на негаразди, на пандемію, життя у школах вирує, ми беремо участь у різноманітних освітніх проєктах. Нам вдалося закупити ще дитячі майданчики, які маємо встановити у школах і дитячих садочках. За вимогами часу організовуємо «зелений клас» для проведення занять на свіжому повітрі, замовили для цього альтанку. Доки погода дозволятиме, будемо проводити заняття на вулиці.

Що стосується соціальної роботи в громаді, то хочу зазначити, що люди похилого віку постійно знаходяться в полі нашого зору. В умовах карантинних заходів соціальні працівники часто навідують своїх підопічних, кожному надавалися пакети допомоги як із залученням спонсорської допомоги, так і від сільської ради, аби у важкі часи люди могли відчувати себе захищеними.

Віта Теплякова, завідувач фельдшерським пунктом у селі Полянь:

– Зауважу, що за дванадцять років моєї роботи такого уважного ставлення до медичних працівників і покращення умов нашої праці не було. В 2019 році коштом громади здійснили заміну вікон, провели газове опалення. Крім того, виділялися кошти на поточні ремонти, які ми робили власними силами. За два останніх роки у приміщенні ФАПу провели ремонтні роботи, забезпечили нас новим інвентарем. Хочу наголосити, що сільська рада профінансувала нам закупівлю туберкуліну, щоб ми могли вакцинувати діточок. Йде співфінансування і на надання невідкладної допомоги. Всі бачать, що за два останні роки ми стрімко просунулися вперед у наданні медичних послуг місцевим жителям, і сталося це завдяки громаді.

Ніна Василівна Форсюк, пенсіонерка села Полянь:

– Мені дуже приємно спостерігати, як змінюється наше село, як облаштували школу, капличку. Тепер ми маємо куди піти помолитися, бо в сусіднє село у наші роки ходити вже важко. Здоров’я уже не те, тому часто доводиться звертатися за медичною допомогою до наших медиків, а в разі потреби лікар відвідує й вдома. Я радію, що у нас такий молодий і активний голова, який дбає про кожного із нас.

Сергій Росоха, директор Полянської гімназії:

– Я очолюю цей освітній заклад із 2013 року. За цей час у нас сталося багато позитивних змін. В цьому році, зважаючи на карантинні заходи, нам довелося якомога ретельніше готуватися до початку освітнього процесу. Було закуплено усі необхідні санітарні засоби для гімназії: санітайзери, термометри, медичні маски – все, що передбачено МОЗ. Закупили контейнери для утилізації медичних масок, уклали договори з їх утилізації тощо. Підготовлено перший клас, який працює за НУШ, для нього закупили комп’ютерне обладнання. Педагоги також мають можливість використовувати комп’ютери для підготовки до уроків.

Всі учні початкових класів харчуються безкоштовно, також безкоштовним харчуванням забезпечені діти-сироти та діти з малозабезпечених сімей. Ми урізноманітнили меню та проводимо харчування за системою Клопотенка.

Майже для кожного класу для потреб як учителів, так і учнів закуплені телевізори та ноутбуки, а для дитячого садочка придбали ігровий майданчик.

Тобто, для учнів нашої гімназії створені усі умови для отримання якісної освіти. Зауважу, цього вдалося досягти завдяки увазі до освітніх закладів з боку керівництва нашої громади.

Олександр Ковба, землевпорядник, т.в.о. старости Стриганського старостинського округу:

– Можу з впевненістю сказати, що після приєднання до Крупецької ОТГ життя в Поляні разюче змінилося на краще. Більше коштів стало надходити на розвиток сіл, вдалося покращити оснащення освітніх закладів, придбати дитячі майданчики. Практично всі гострі проблеми, з якими зверталися місцеві жителі, були вирішені. Це стосується як доріг, так і надання соціальних послуг. Позитивні зрушення відбулися у таких селах, як Стригани, Хоровиця, Комарівка. За сприяння сільської ради у належний стан приведено дорожнє покриття, відремонтували дорогу до Хоровиці та будівлю сільського клубу, на якій замінили покрівлю, поставили огорожу, змонтували вуличне освітлення. Також відремонтована дорога між Комарівкою та Хоровицею. В Комарівці з’явилися дитячі майданчики, автобусні зупинки, вказівники вулиць, налагоджена робота соцпрацівників. У Стриганах відремонтували ФАП, встановили дитячі майданчики, організували централізований збір сміття. Також надається допомога на лікування за поданими заявами і довідками лікувальних установ.

Валентина Мазур, секретар Крупецької сільської ради, депутат сільради:

– Вважаю дуже правильним рішенням об’єднання в одну громаду одинадцяти сіл. На початку утворення ОТГ було кілька пропозицій – і приєднання до Нетішинської міської ради, і до міста Славута. Велася мова й про об’єднання сіл Улашанівка, Крупець і Кривин в одну велику громаду, але люди вирішили по-іншому. І я переконана в тому, що був зроблений правильний вибір. Жителі Крупецької ОТГ дуже задоволені. У нашій громаді усі зміни відбуваються на краще і враховують інтереси її мешканців. Я почала працювати у Полянській сільській раді в 2004 році на посаді діловода, землевпорядника, а далі секретарем, тому на власні очі бачу зміни на краще.

Григорій Ковальчук, староста Лисиченського старостинського округу:

– Можу з упевненістю сказати, що після приєднання до об’єднаної громади змінився сам підхід до ведення справ, принципи роботи сільської влади. Село Лисиче знаходиться майже на кордоні з Рівненською областю. Тому раніше начальство не часто доїжджало до нас. Та й дорога сюди просто жахлива – це, напевно, головна наша проблема. Тільки після приєднання до Крупецької ОТГ на дорозі до Лисичого провели поточний ремонт, але й після нього дорога далека від належного стану, тому чекаємо більших зрушень в цьому напрямку. Окрім дороги, проводяться поточні ремонти шкіл, клубу, ФАПу в Дідовій Горі, роботи із впорядкування кладовищ, замінено огорожу, ліквідовано стихійні сміттєзвалища, зрізання аварійних дерев, - а це величезний обсяг робіт. Звичайно, багато ми втратили через впровадження карантинних заходів, адже більшість підприємств були змушені призупинити роботу, тому не все заплановане на цей рік вдалося зробити. Але у нас з’явилося велике бажання працювати, адже бачимо перспективу і відчуваємо підтримку з боку керівника громади.

Галина Чабанова – директор Лисиченської філії Крупецького ліцею:

– Дуже важливо, коли на чолі стоїть справжній керівник. В цьому контексті ми відчули великий позитив від приєднання до Крупецької ОТГ. Тут дійсно створена згуртована команда. Ми відчуваємо підтримку та розуміння з боку громади. Нас чують, до нас прислухаються, про наші проблеми знають і працюють над їх вирішенням. Планів маємо багато – перекриття даху закладу, утеплення будівлі. Усе це на часі, але усе вирішується, виходячи з реальних можливостей. Наша філія є недостатньо заповненою, але незважаючи на це, заклад не будуть закривати. Впевнена, що рушійною силою до позитивних змін є розуміння і підтримка, яка є у команді.

Олександр Смолій, староста Головлівського старостинського округу:

– За майже рік життя в об’єднаній громаді ми насправді відчули зміни. Так думаю не лише я, а більшість жителів сіл. В цьому році основні фінансові вкладення були спрямовані на розвиток наших сіл. Наша Головлівська сільська рада завжди була дотаційною, майже все робилося за рахунок спонсорської допомоги від фермерських господарств. Хоча рік видався доволі важким через коронавірус і надходження до бюджету значно зменшилися, але нам таки вдалося провести значний обсяг робіт, частково покласти якісне асфальтове покриття, облаштувати місток на вулиці Зеленій перилами, розчистити від чагарників та освітити територію навколо. Окрім того, провели капітальний ремонт огорожі на кладовищі в селі Нижні Головлі, на це витратили 200 тисяч гривень, що становить більшу частину бюджету Головлівської сільської ради. Зараз проводимо ремонт сільського Будинку культури, одна кімната якого вже відремонтована, завершується ремонт вестибюлю. Власними силами проводимо ремонт танцювальної зали, у якій буде виборча дільниця.

Раніше ми не могли надавати допомогу людям, які опинилися у скрутному становищі. В основному це стосується допомоги на лікування. Сьогодні ж люди звертаються за грошовою допомогою і вона надається практично всім. Наявні проблеми ми прагнемо спільно вирішувати на місцях.

Юрій Прус, депутат Крупецької сільської ради, виконавчий директор СФГ «Лан»:

– Зміни в громаді відбуваються планово. Є чимало позитивних зрушень. Також є впевненість, що змін буде більше, зокрема, що з часом дороги будуть приведені у кращий стан. Разом з сільською радою ми облаштовувати територію навколо церкви, поріг храму. Своїми силами привести до ладу центр села Лисиче. Зі свого боку сільська рада теж завжди йде нам назустріч.  Хочеться, щоб молодь залишалася у селі, тому намагаємося створювати нові робочі місця. Якщо молодь залишатиметься, то й село розвиватиметься.  В центрі села буде створено кафе і продовольчий магазин, зараз там проводяться капітальні ремонтні роботи. Якщо буде користуватися попитом, то відкриємо й інтернет-кафе.

 

Отець Ярослав - настоятель храму Святої Параскеви у селі Головлі:

– На мою думку, від об’єднання нашим мешканцям стало жити ліпше. Є відчуття того, що люди під опікою громади, що є  на кого покладатися. Звичайно, помітні позитивні зміни у селі. Можливо, вони не всі такі, як нам би хотілося.  Але я, як громадянин, бачу, що держава самоусунулася від вирішення проблем сільських жителів, тому мусимо покладатися лише на себе. Радію, що до нас прийшла  громада, яка дбає про жителів, підтримує храм і допомагає його обновити. Хочу висловити слова вдячності за те, що з метою запобігання розповсюдженню коронавірусу, до великодніх свят нам допомогли влаштувати озвучування богослужіння, у цьому фінансово допомогли керівник СФГ «Лан» Валерій Прус та голова Крупецької сільради Валерій Михалюк. 

Микола Коваленко, депутат Крупецької сільської ради, приватний підприємець:

– Я проживаю у селі Лисиче. Скажу відверто, що ми завжди хочемо більшого, але маємо цінувати те, що маємо, адже у громаді відбувається багато позитивних зрушень. Мова, зокрема, про дороги, про облаштування містка. Хочеться, звісно, щоб була приведена у належний стан дорога загальнодержавного значення, яка веде до нашого села. Зараз вона просто у жахливому стані. Зауважу, що досі у нас не було таких коштів, аби надавати грошову допомогу хворим на лікування. Також у Лисичому ремонтується клуб, проведено ремонт огорожі кладовища тощо. Тобто зміни на краще є, а також є впевненість у тому, що й надалі наше село буде розвиватися.

Ніна Савенко, директор Головлівської філії Крупецького ліцею:

 – Хочу наголосити на тому, що після приєднання до Крупецької ОТГ не лише я, а й усі наші працівники відчули на собі увагу з боку громади та особисто її керівника Валерія Михалюка. Ніщо не залишається поза його увагою. У нас такого якісного матеріального забезпечення раніше ніколи не було. Ми вже облаштували одну класну кімнату на другому поверсі практично з нуля. Поставили жалюзі на вікна, забезпечили усім необхідним молодші класи. В умовах пандемії ми теж забезпечені усім необхідним. Але в нашому селі зрушення відбуваються не лише в освіті. В об’єднаній громаді на високому рівні проводяться святкові заходи. Який лишень чудовий спільний велопробіг був нещодавно проведений територією громади! І у цьому основна заслуга сільського голови і його команди однодумців.

А. ПЕРМЯКОВА, «ПУЛЬС».

Стаття вийшла друком у тижневику "Пульс" за №39 від 24 вересня 2020 року 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора