Асоціація міст України представляє електронне видання Практичний посібник АМУ для громад

Дата: 23.11.2020 08:37
Кількість переглядів: 570

20 листопада 2020 року в Українському кризовому медіа-центрі Асоціація міст України провела презентацію Практичного посібника для громад. Щоб допомогти громадам організувати ефективну діяльність органів місцевого самоврядування Асоціація міст України розробила Практичний посібник. Видання складається з п’яти модулів, які пропонують типові документи, алгоритми дій, а також зразки рішень місцевих рад та їх виконавчих органів. Модулі розробили аналітики АМУ в рамках Проєкту USAID ПУЛЬС та у співпраці з іншими міжнародними програмами.

В Україні продовжується реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади. Після місцевих виборів, що відбулися 25 жовтня 2020 року на новій територіальній основі, важливим завданням є формування органів місцевого самоврядування територіальних громад та забезпечення безперервного функціонування місцевого самоврядування в процесі реорганізації представницьких та виконавчих органів.

Участь у презентації взяли: Олександр Слобожан, Виконавчий директор АМУ, В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України, Віталій Безгін, народний депутат України, Людмила Даменцова, експерт АМУ з розроблення законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування, Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України, Анатолій Федорук, Бучанський міський голова.

Відкриваючи захід, Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан зазначив, що нині одним з найважливіших завдань є підготовка нових муніципалітетів до процесу надання якісних послуг, оскільки до Асоціації міст України надходило багато запитань щодо організації внутрішньої роботи, роботи з мешканцями громад, а також щодо того, як провести перші сесії, прийняти статути, сформувати виконавчі органи в представницьких органах місцевого самоврядування.

«АМУ традиційно, вже з року в рік за підтримки Мінрегіону надає таку методичну допомогу. Модулі, які ми пропонуємо, дозволяють повноцінно почати роботу в громадах. Системна робота над розробкою посібника об’єднала не лише лідерів місцевого самоврядування, а й громадські організації. Це синергетична робота, бо пропозиції від громадянського суспільства були враховані», - наголосив він.

Виконавчий директор АМУ повідомив, що усі модулі Практичного посібника АМУ для громад  доступні для завантаження на сайті Асоціації міст України та закликав громади користуватися ними.

Модуль 1. Типовий статут територіальної громади

Містить методичні рекомендації щодо розроблення статуту територіальної громади,  примірна структура статуту, де визначено права, обов’язки, форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення, засади громадського контролю та звітування посадових осіб місцевого самоврядування тощо.

Підготовлено в рамках робочої групи з питань місцевої демократії Ради донорів з питань децентралізації в Україні при Мінрегіоні та є результатом спільної роботи фахівців Мінрегіону, Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, Асоціації міст України, фахівців і експертів у сфері місцевої демократії та статутної нормотворчості.

Модуль 2. Процедурні питання організації роботи органів місцевого самоврядування

Типові документи:  регламент сільської, селищної, міської ради; положення про постійні комісії сільської, селищної, міської ради; регламент виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради. Важливо, що у цих документах враховано врегулювання порядку проведення засідань колегіальних органів ради в режимі аудіо(відео) конференцій.

Підготовлено аналітиками та експертами АМУ в рамках "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні" (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Модуль 3. Організація роботи виконавчих органів місцевого самоврядування. Примірні положення структурних підрозділів

Примірні положення основних відділів та управлінь сільської, селищної міської ради, проєкти рішень сільської, селищної, міської ради про затвердження структури виконавчих органів, розподіл обов’язків між головою та його заступниками.

Підготовлено аналітиками та експертами АМУ в рамках "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні" (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Модуль 4. Алгоритм основних дій з реорганізації органів місцевого самоврядування

Алгоритм основних дій з реорганізації органів місцевого самоврядування, який має на меті висвітлення суті процесу, черговості, змісту та особливостей окремих дій відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» (№3651-д).

Підготовлено аналітиками та експертами АМУ в рамках "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні" (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

 Модуль 5. Стратегічний план розвитку громади (на прикладі Бучанської міської ради)

Загальна інформацію про стратегічне планування розвитку громади та приклад Стратегії сталого розвитку громади на прикладі громади м. Буча Київської області.

Стратегію розроблено в рамках проекту «Сприяння стратегічному розвитку територіальних громад малих міст», реалізованому АМУ спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та профінансованому Урядом Федеративної республіки Німеччини і Європейським Союзом.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода подякував Асоціації міст України за спільну роботу щодо комплексного реформування системи місцевого самоврядування.

Також він відзначив, що Мінрегіон разом з АМУ працювали в робочій групі з напрацювання методичних рекомендацій, які стосуються статутної діяльності, повноцінного функціонування територіальних громад, низки процедурних питань: «Чинне законодавство поки не пристосоване до нової системи територіального устрою. Ми спільно з профільними асоціаціями і народними депутатами працюємо над його вдосконаленням. Але новостворені органи місцевого самоврядування після місцевих виборів вже розпочинають роботу. І ми розуміємо, що їм потрібна допомога. Більше половини із 1469 громад не мають досвіду роботи з такими повноваженнями, ресурсами і відповідальністю. Їм нелегко розібратися у чинному законодавстві та швидко сформувати ефективні органи управління – місцеві ради та виконкоми. Посібники Асоціації міст України, до розробки який був залучений і Мінрегіон, мають допомогти громадам у проведенні перших сесій, формуванні структури, статутів, призначенні комісій».

Завантажити посібники можна за посиланням:

https://www.auc.org.ua/novyna/predstavlyayemo-praktychnyy-posibnyk-amu-dlya-gromad-pyat-moduliv


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора