Процедура безоплатної приватизація земельної ділянки

Дата: 11.02.2021 08:40
Кількість переглядів: 12639

Фото без описуВідповідно до статті 121 Земельного Кодексу України кожен українець може безкоштовно отримати землю і одночасно приватизувати 6 земельних ділянок різного призначення, тобто передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: - для ведення особистого селянського господарства можна отримати до 2 га; - під садівництво - до 0,12 га; - на будівництво житлового будинку: в селі - до 0,25 га, в селищах - до 0,15 га; в місті - до 0,1 га; - 0,1 га можна отримати для будівництва дачі і 0,01 га - під гараж.

При цьому під одну мету можна приватизувати безкоштовно тільки одну ділянку, і не має значення чи є у когось з Ваших членів сімї вже земельні ділянки.

Для того щоб отримати земельну ділянку перш за все потрібно знайти вільну земельну ділянку та визначитись із цільовим призначенням та її орієнтовними розмірами.

Шукати вільну ділянку потрібно самостійно, зайшовши на публічну кадастрову карту (бажано зареєструватись у системі) та обравши в конкретному населеному пункті чи за ним вільну земельну ділянку, виділивши її маркером у тому місці, що Ви собі підшукали. Це будуть Ваші графічні матеріали.

Викопіювання із Публічної кадастрової карти України є належним документом. Дане питання було розглянуто Касаційним адміністративним судом у складі Верховного суду 09 січня 2020 року у справі № 812/1264/17 та зазначено «Враховуючи вищевикладене, колегія суддів погоджується з позицією судів попередніх інстанцій, що додані ОСОБА_1 до своєї заяви графічні матеріали (викопіювання), на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, роздруковані із Публічної кадастрової карти України, інформація в якій створена належним суб'єктом, є належним документом із відображенням інформації, яка дає можливість ідентифікувати бажану земельну ділянку на місцевості, та містить прив'язку земельної ділянки до відповідного населеного пункту.

Якщо Ви не зможете це зробити самостійно то можете звернутися до територіального органу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Держгеокадастр та замовити графічні матеріали - викопіювання з кадастрової карти або плану. Вартість такого викопіювання становить-0,03 розміру мінімальної заробітної плати.

Наступний крок це подання клопотання до органу місцевого самоврядування, якщо особа має намір отримати земельну ділянку в місті Славута, то необхідно звернутися в Славутську міську раду, якщо в поза межами населеного пункту то до ОТГ, на якій розташована дана земельна ділянка, для надання дозволу на розробку землевпорядної документації із зазначенням орієнтовного розміру та цільового призначення бажаної земельної ділянки.

До клопотання додаються графічні матеріали, ті, які були самостійно зроблені з виділенням ділянки бажаного місця розташування. Також необхідно подати копію паспорта громадянина України та копія реєстраційного номера облікової картки платника податків,та згоду на збір і обробку персональних даних.

Відповідно до ч.7 ст.118 Земельного кодексу України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного Кодексу розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Зверніть увагу, що у випадку якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган, не надасть дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то особа, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку, має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повинна повідомити відповідний орган. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Щодо відмови то підставою у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і технікоекономічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративнотериторіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Після того як буде надано дозвіл на виконання робіт потрібно звернутися до землевпорядної організації для розробки землевпорядної документації. Оплата за розробку документації договірна. Тому потрібно укласти із землевпорядною організацією договір, у якому чітко визначте вартість робіт та строки виконання.

Зверніть увагу на те, щоб у договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт! Термін виконання робіт згідно із законодавством не може перевищувати 6 місяців.

Варто зазначити, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки підлягає обов’язковому погодженню із територіальним органом Держгеокадастру, відповідно до ст. 186-1 Земельного кодексу України. Якщо земельна ділянка знаходиться у межах населеного пункту або на якій планується розташування об’єкта будівництва, необхідне також погодження з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої ради. в порядку, встановленому статтею 186-1 Земельного кодексу України (термін розгляду проекту землеустрою – 10 робочих днів). Це робиться безкоштовно.

Відмова у такому погодженні має обов’язково містити посилання на закони та прийняті віповідно до них нормативно-правові акти. Далі відповідний орган приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність відповідно до ч.9 статті 118 Земельного кодексу України, (термін затвердження – 2 тижні з дня отримання погодженого проекту землеустрою). Також робиться безкоштовно.

Дуже часто відповідні органи відмовляють громадянам у передачі земельної ділянки у власність на даній стадії, однак Земельним кодексом України передбачено, що така відмова може бути оскаржена в суді.
Заключним етапом отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. З цією метою необхідно звернутися до місцевого центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до нотаріуса із такими документами: - витяг з Державного земельного кадастру (витяг ДЗК формується та отримується на етапі погодження проекту землеустрою у державного кадастрового реєстратора на підставі ст. 24 закону України "Про державний земельний кадастр”; - рішення органу про передачу земельної ділянки у власність; - копію та оригінал паспорту заявника та ідентифікаційного номеру; - підтвердження оплати адміністративного збору. - заява про реєстрацію права (формується на місці).
Загальний термін розгляду державним реєстратором документів складає 5 робочих днів. У випадку відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цю відмову можна оскаржити до місцевого суду. Це буде оскарження рішення в порядку, який визначений в Кодексі адміністративного судочинства України.
Отже, кожному громадянину гарантовано законодавством право на разову приватизацію кожногов виду цільового призначення земельних ділянок, що в сукупності дає право на безоплатне отримання шістьох земельних ділянок відповідної площі із різним видами цільовими призначенням, що передбачено Земельним кодексом України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора