Як діяти якщо колектори вимагають сплатити борг якого не існує?

Дата: 13.07.2021 08:34
Кількість переглядів: 696

Як діяти якщо колектори вимагають сплатити борг якого не існує?

 

До відділу “Славутське бюро правової допомоги” часто звертаються клієнти, які стали жертвами онлайн кредитів та колекторів.

Часто трапляються ситуації, коли кошти потрібні негайно і людина впадаючи в паніку звертається до онлайн-кредитів, тому що це швидко, кошти можна отримати не виходячи з доми, та не потрібно довідок про дохід.Фото без опису

Небезпека оформити, наприклад, онлайн кредит більше підстерігає осіб віком від 18 до 25 років, так як не всі банки видають кредити молодим людям, також в групі ризику - неофіційно працевлаштовані або зовсім безробітні.

Коли таке може статися?

  На вас було оформлено кредит за викраденими або підробленими документами. Тому завжди пильнуйте за своїм паспортом. Не давайте особисті документи (їх копії) в руки стороннім особам. Не розголошуйте інформацію щодо своїх персональних даних (серія паспорту, номер паспорту, ідентифікаційний код, номер карткового рахунку), особливо в мережі Інтернет. Не викладайте копії документів в інтернет.

Та особа, яка оформляла кредит вказала Вас як поручителя.

Ви взяли онлайн-кредит, або споживчий кредит в банку самостійно.

Ну і найбільш розповсюджена ситуацію Ваш борг який був або уже сплачений або не був сплачений до кінця перепродали у іншу фінансову структуру, при тому Вас ніхто не повідомив.

І тут розпочинається найгірше, якщо раніше з Вами спілкувалися ввічливі банківські співробітники, то тепер в гру можуть вступити грубі колектори. Нескінченні дзвінки, погрози, тиск, повідомлення на вайбер, смс-повідомлення та дзвінки до родичів і знайомих з проханнями, а інколи і погрозами повідомити інформацію для Вас сплатити борг.

Далі ситуація розгортається наступним чином. До Вас звертається нова компанія і переконливо представляється новим кредитором. Навіть показує чи надсилає копію якихось договорів, в яких Ваш ідентифікаційний номер і номер договору. Ви справно платите їй кредит, а потім виявляється, що борг ніхто не продавав. І банк все ще чекає, коли Ви повернете займ з пенею, відсотками і штрафом.

Часто банки підписують договори про переуступку права вимоги, щоб позбутися проблемного кредиту. Вони прагнуть «продати» прострочену заборгованість і отримати гроші вже зараз. Це вигідніше, ніж йти до суду і возитися з примусовим стягненням.

Новий позикодавець має ті ж права, що і старий. Ваші відносини регулює той же кредитний договір, який Ви укладали з банком. По суті, переуступка прав вимоги не змінює Ваші зобов’язання. Інший кредитор не може підняти процентну ставку, скоротити термін виплат або якось інакше погіршити становище боржника.

Колекторські компанії роблять виконавчі напису у нотаріусів, часто такі нотаріуси, їх ще називають “кишенькові” не мають права здійснити такий напис.

    Відповідно до статті 87 ЗУ “Про нотаріат” для стягнення грошових сум або витребування  від боржника майна, нотаріус вчиняє виконавчий напис на документах, що встановлюють заборгованість.

     Якщо такий напис є то суд без виклику сторони, тобто боржника проводить судове засідання  на підставі даного напису. При тому у суд має бути наданий доказ  того, що нотаріусу для вчинення виконавчого напису був наданий оригінал кредитного договору, який був завірений належним чином, а не копія кредитного договору.

      Якщо Ви кредитор, то Ви може в судовому порядку оспорювати вчинений виконавчий напис нотаріуса.

        Перш за все Вам потрібно подати до суду за місцем Вашої реєстрації позовну заяву про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконання, а  далі в судовому порядку подавати клопотання про витребування з фінансової компанії, оригіналу виконавчого напису та кредитного договору.

Нарешті, як в більшості фінансових справ, термін позовної давності становить три роки з того моменту як право було порушене (або сторона дізналася про те, що її право порушене). Іншими словами, банк або колектор можуть подати на Вас до суду лише протягом 3-х років з дня останньої дати, на яку повинен був бути погашений кредит.

Щоб дізнатися свою кредитну історію Ви можете звернутися до Єдиного реєстру кредитних історій (https://www1.creditua/com/ernki.php)

 

Начальник відділу

“Славутське бюро правової допомоги”

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора