Захистіть себе від холери

Дата: 17.06.2023 15:12
Кількість переглядів: 78

Фото без описуЧерез російську військову агресію та масові руйнування інфраструктури збільшується ризик поширення інфекційних захворювань, у тому числі холери.

ХОЛЕРА— це небезпечне захворювання, яке може спричиняти важку гостру водянисту діарею (пронос) зі зневодненням. Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. Холера вражає як дітей, так і дорослих і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати.

Основні ознаки холери:

· діарея, яка виникає раптово;

· випорожнення дуже рідкі, можуть мати білий колір і нагадувати «рисовий відвар»;

· можуть бути нудота і блювання;

· можуть виникати судоми в м’язах, найчастіше — у литках;

· ознаки зневоднення, зокрема запалі очі, посиніння губ і вух;

· зниження температури тіла;

· зниження еластичності шкіри, наприклад, зморшка шкіри після пощипування на тильній поверхні передпліччя або кисті руки розпрямляється повільно.

Зазвичай, симптоми з’являються від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води.

 Негайно зверніться по невідкладну медичну допомогу, якщо у вас або в когось, за ким ви доглядаєте, є ознаки сильного зневоднення, такі як неможливість пити, сонливість і темна сеча.Сильне зневоднення може призвести до смерті, якщо його не лікувати, особливо в дітей чи літніх людей.

Щоб не захворіти на холеру:

· Обов’язково використовуйте чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі.

· Ретельно готуйте й безпечно зберігайте їжу.

· Часто мийте руки чистою водою з милом, коли повертаєтеся додому, після туалету й під час приготування їжі.

         Перевірте наявність ознак того, що ваша вода може бути небезпечною: чи виглядає вона каламутною/брудною? Чи має незвичайний запах/смак? Чи повідомляли органи місцевої влади про можливу небезпеку води?

· Використовуйте бутильовану воду.

· Відфільтруйте воду, якщо вона виглядає брудною/каламутною: використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник або фільтр для кави. Або ж, дайте воді відстоятися в посудині і злийте чисту воду.

Пам’ятайте, що видалення частинок не робить воду придатною для пиття. Тому перед вживанням завжди кип’ятіть воду або дезінфікуйте її.

· Дезінфікуйте воду:

· Кип’ятіння води — найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття.

· Кип’ятіть воду до утворення бульбашок на поверхні.

· Ви можете використовувати чайник або каструлю. Дайте охолонути воді природним шляхом, не додавайте лід.

· Охолодіть і зберігайте всю кип’ячену воду в чистій закритій ємності — це захищає воду від повторного забруднення під час зберігання.

· Використовуйте кип’ячену воду для пиття, чищення зубів, очищення ран і приготування їжі.

· Дайте воді постояти принаймні 30 хвилин, перш ніж пити її.

· Зберігайте питну воду безпечно в чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути повторного забруднення.

5 кроків до безпечної їжі:

· підтримуйте чистоту;

· відокремлюйте сиру їжу від готової;

· ретельно проводьте термічне оброблення їжі;

· зберігайте їжу правильно;

· вживайте свіжі вимиті продукти.

        У разі розладу кишкового тракту (блювота, пронос) негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування в цьому випадку небезпечно, хвороба розвивається дуже швидко. Не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо були в контакті з хворим або на цьому наполягає медпрацівник.

Лікар із загальної гігієни відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Шепетівськогорайонного управління ГУ

Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області Ольга КОЗИРА

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора