Крупецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запобігти харчовим отруєнням: поради Держпродспоживслужби та МОЗ Війна не скасовує ризики харчових отруєнь!

Дата: 23.07.2024 10:21
Кількість переглядів: 56

1. Плануйте приготування їжі:

* Не готуйте страви "про запас". Їжу, що приготували, краще вживати одразу. Не залишайте готову їжу за кімнатної температури на більше 2 годин.

* Зберігайте готові страви гарячими (60°С) до подачі на стіл.Фото без опису

2. Зберігання продуктів під час відключення електроенергії:

* Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. За таких умов продукти залишаються безпечними:

   * До 4 годин - у холодильнику.

   * До 48 годин - у повній морозилці (24 години - у напівпорожній).

* У разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, згрупуйте продукти разом у морозильній камері.

* У холодильнику підтримуйте температуру +4°С або нижче, у морозильній - не вище -4°С.

3. Безпечне вживання їжі:

* Не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності - викиньте її.

* Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: м'ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки, якщо вони зберігалися без електроенергії або джерела холоду більше 4 годин.

* Продукти з температурою не вище +4°С або з крижаними кристалами можна безпечно заморозити повторно або приготувати.

* Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

* При зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової.

* Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

* Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти.

* Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С.

* Використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип'ятінню.

4. Гігієнічні правила:

* Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу.

* У разі відсутності води під час вимкнення світла використовуйте спиртовмісні санітайзери для рук або вологі серветки.

* Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

* Ретельно вимийте овочі та фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва.

 

Пам'ятайте:

* Бережіть себе та своїх близьких!

* Разом ми сильні та обов'язково переможемо!

 

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт