Грантова гуманітарна програма «Гуманітарна солідарність»

Дата: 02.05.2022 13:37
Кількість переглядів: 182

Фото без опису

Грантова гуманітарна програма «Гуманітарна солідарність» реалізується Міжнародним фондом «Відродження» у партнерстві та за фінансової підтримки CARE Deutschland e.V.

Повномасштабне вторгнення росії на територію України, що розпочалося 24 лютого 2022 року, призвело низку регіонів країни до межі гуманітарної катастрофи, спричинило вимушене внутрішнє переміщення значної кількості цивільного населення, розрив звичних соціальних та економічних зв‘язків, мереж підтримки і втрату засобів для існування для багатьох. Так, відповідно до підрахунків ООН, станом на 11 квітня 2022 близько 4,5 млн людей покинули Україну у пошуках тимчасового захисту за кордоном, а понад 7,1 млн людей вимушено перемістилися у західні та центральні області; близько 12 млн людей залишаються у регіонах, в яких проходять активні воєнні дії, не спроможні їх покинути.

МФ «Відродження» разом з CARE Deutschland e.V.. через цю програму запрошують до участі організації громадянського суспільства, волонтерські ініціативи, а також державні і комунальні установи, що працюють у сфері охорони здоров‘я та соціального захисту – які готові запропонувати заходи гуманітарного реагування та підтримки (гуманітарна допомога, релокація/евакуація, організація прихистків, надання психологічних, соціальних, (пара)медичних та інших послуг тощо), що ґрунтуються на фактичних даних про актуальні потреби, враховують особливості становища різних вразливих груп і сфокусовані на підтримці самозарадності людей у біді.  

Мета програми: забезпечити швидке реагування та задоволення гуманітарних потреб вразливих груп цивільного населення в умовах війни росії проти України.

Пріоритети програми:

  • підтримка локальних гуманітарних ініціатив у громадах, які знаходяться безпосередньо близько до зони активних бойових дій та у громадах, які прийняли значну кількість вимушених переселенців;
  • надання гуманітарної допомоги та підтримки у надзвичайних умовах та вирішення гуманітарних потреб вразливих груп серед цивільного населення;
  • надання або створенню умов для покращення доступу до необхідної медичної допомоги, соціальних та інших необхідних послуг;
  • захист людської гідності, сприяння самозарадності та солідарності у подоланні викликів для цивільного населення, яке зазнало руйнівного впливу війни.

Важливі зауваги до проєктних пропозицій / запитів на пряму закупівлю

  1. Відповідно до вимог основного донора – CARE Deutschland – гуманітарна допомога та підтримка в рамках програми «Гуманітарна солідарність» може бути спрямована лише на цивільне населення.
  2. До вразливих груп, що пріоритизуються у рамках програми, належать:
    1. Особи, що потребують невідкладної медичної допомоги або реабілітації внаслідок війни;
    2. Особи, що мають хронічні або орфанні захворювання (напр.: паліативні хворі, ЛЖВ, інсулінозалежні хворі тощо);
    3. Особи з інвалідністю;
    4. Особи, що перебувають на утриманні у спеціалізованих закладах (напр.: геріатричні заклади, сиротинці тощо);
    5. Вимушені переселенці, шукачі притулку, біженці або мігранти;
    6. Особи, що належать до соціально вразливих категорій (напр.: бездомні, сироти, особи, звільнені з місць позбавлення волі тощо);
    7. Особи, що належать до меншин або вразливих груп (напр.: роми, ЛГБТ, ПКС тощо).

Особливо в межах зазначених вразливих груп варто враховувати гендерні (жінки) та вікові (малолітні діти, особи похилого віку, 65+) вразливості.

Разом з цим, цей перелік не є вичерпним та, згідно з принципом неупередженості в наданні гуманітарної допомоги, не може тлумачитися як такий, що забороняє спрямовувати проєктні зусилля на інші групи цивільного населення, які потребують гуманітарної допомоги.

  • До прийнятних витрат у рамках програми належать витрати на:
    • Закупівлю:
      • Лікарських засобів (згідно з Національним переліком лікарських засобів або наявних у діючих протоколах та настановах МОЗ);
      • Виробів медичного призначення та дрібного медичного інвентаря;
      • Продуктів довготривалого зберігання;
      • Товарів для організації побуту;
      • Товарів санітарно-гігієнічного призначення;
      • Товарів для освіти та навчання;
      • Пального для евакуаційного транспорту або транспорту для доставки гуманітарної допомоги.
    • Оплату:
      • Послуг спеціалістів для надання психологічної, соціальної та іншої допомоги, освітніх сервісів та соціального супроводу;
      • Послуг водіїв, вантажників, логістичних координаторів тощо;
      • Транспортних або інших супровідних послуг для забезпечення доступу до закладів охорони здоров‘я або соціального захисту, інших установ;
      • Харчування та інших форм підтримки волонтерів;
      • Послуг зв‘язку (мобільний, інтернет);
      • Поштових та банківських послуг.

Усі витрати мають бути доцільними, ефективностими та відповідати принципу «найвища якість на найнижчу ціну», а також фактично виникати протягом терміну реалізації проєкту.

Неприйнятними є витрати, пов‘язані зі сплатою боргів, відшкодуванням витрат, пов‘язаних з коливанням валютного курсу, будівництвом або ремонтними роботами, закупівлею транспортних засобів або предметів розкоші тощо.

Бюджет програми

Загальний бюджет – 57 980 000 грн.

Мінімальний розмір гранту / запиту – 100 000 грн.

Максимальний розмір гранту / запиту – 380 000 грн.

Оптимальний розмір гранту / запиту – 280 000 – 330 000 грн.

Максимальний строк реалізації проєкту – 4 міс.

Учасники програми

Гранти: до подання грантових проєктних пропозицій запрошуються громадські організації, спілки, асоціації, товариства та інші громадські об‘єднання, які зареєстровані як неприбуткові або благодійні організації та працюють в Україні.

Прямі закупівлі: заявку на прямі закупівлі можуть подавати державні і комунальні заклади охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, а також незареєстровані волонтерські ініціативи.

Пропозиції, подані прибутковими організаціями, політичними партіями або релігійними громадами, до участі не приймаються.

Увага: ми працюємо лише з організаціями та установами, чиї команди мають підтверджене місцезнаходження на підконтрольній території. В разі, якщо ваш проєкт передбачає діяльність на тимчасово-окупованих територіях, ви маєте гарантувати безпеку активістів, залучених у проєкт, а також можливість доступу реципієнтів до допомоги.

Порядок подання проєктних пропозицій / запитів на пряму закупівлю

Крок 1. Подання зголошення через заповнення короткої аплікаційної форми:

ГРАНТОВА ПРОЄКТНА ПРОПОЗИЦІЯ

ЗАПИТ НА ПРЯМУ ЗАКУПІВЛЮ

https://forms.office.com/r/tMGWhw09KK

 https://forms.office.com/r/uUvcCjN77p

Прийом грантових проєктних пропозицій та запитів на пряму закупівлю відбувається на постійній основі до офіційного оголошення завершення грантової програми.

Орієнтовний термін розгляду отриманих пропозицій і запитів становитиме 5-7 робочих днів.

Крок 2. Відібрані до підтримки пропозиції і запити одержать запрошення до укладання угоди за формою, визначеною МФ «Відродження».

У разі необхідності уточнення деталей проєктної заявки представники МФ «Відродження» можуть звертатися до заявників на будь-якому етапі розгляду заявки за адресою електронної пошти, вказаної в аплікаційній формі як контактна.

Індивідуальні консультації та поради щодо змістовного наповнення проєктних пропозицій не надаватимуться.

Остаточне рішення щодо проєктної пропозиції перегляду не підлягає. Причини відмови у підтримці проєктної пропозиції не повідомляються.

Критерії відбору учасників

  • змістовна відповідність проєктної пропозиції / запиту на пряму закупівлю меті та пріоритетам програми;
  • фокус проєкту на конкретну вразливу групу цивільного населення, підтверджене розуміння специфіки положення цієї групи та її потреб, наявність доступу до визначеної цільової групи;
  • відповідність запропонованого виду гуманітарної допомоги або підтримки потребам конкретної вразливої групи цивільного населення;
  • інституційна спроможність учасника для оперативного та якісного надання гуманітарної допомоги або підтримки (наявність логістичних каналів, спроможність команди, попередній досвід тощо);
  • у випадку, коли отримувачем гуманітарної допомоги є заклад охорони здоров‘я або соціального захисту – наявність меморандуму про співпраці та офіційного запиту;
  • обґрунтований та реалістичний бюджет проєкту / запиту на пряму закупівлю.

Звітування, моніторинг та оцінювання проєктів

Отримувач гранту або допомоги у вигляді примої закупівлі  відповідає за моніторинг стану впровадження проєкту та оцінювання його результатів.

Отримувач гранту/допомоги подаватиме звіти відповідно до форм звітності у форматі, визначеному МФ «Відродження».

Контакти

Питання щодо подання проєктних пропозицій надаються лише в електронному режимі (не телефоном). У разі виникнення відповідних запитань, звертайтеся за адресою – humanitarian@irf.ua, вказавши у темі листа «Запитання щодо гуманітарної програми», а у тілі – своє ім’я й прізвище, а також організацію, яку ви представляєте.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора