Виплати пораненим військовослужбовцям

Дата: 07.10.2022 13:56
Кількість переглядів: 1912

Це питання регулює наказ міністра оборони №260, відповідні рішення міністра оборони,  а також постанова №168, яка вийшла під час воєнного стану. 

Військовослужбовець, який отримав поранення у зоні проведення бойових дій, має право на такі виплати:

  •  грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень
  •  додаткову винагороду відповідно до постанови №168 (так звані «бойові») – з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць
  •  матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань

«Бойові» виплачуються за час того, як військовослужбовець отримав поранення по той час, коли він евакуюється з одного лікувального закладу до іншого, перебуває на лікуванні у шпиталі, а також після лікування, якщо йому надається військово-лікарською комісією відпустка за станом здоров'я. 

Матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань виплачують тим, хто отримав поранення чи травми, пов'язані із захистом батьківщини, у районах ведення бойових дій. Вона дорівнює розміру мінімального забезпечення і становить 13 тисяч гривень. Її можна отримати тільки раз на рік. 

«Розглянемо приклад: військовослужбовець 1 липня виконує бойові завдання в районі ведення бойових дій. 13 липня він отримує поранення. Того ж дня його евакуюють до шпиталю, де він перебуває по 25 липня. 25 липня засідає ВЛК, яка надає йому відпустку за станом здоров'я терміном на 30 діб – з 25 липня по 24 серпня. У такому випадку військовослужбовець отримає грошове забезпечення за липень плюс бойові в розрахунку 100 тисяч гривень на місяць, позаяк він отримав поранення, і за час поранення відбувалася його евакуація в шпиталь. Додатково він отримає одноразову матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань. Її виплачують раз на рік. Тобто, сукупно за місяць поранений військовослужбовець може отримати 126 тисяч гривень».

Грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям, термін лікування яких не перевищує 4 місяці безперервно. У разі, якщо термін лікування військовослужбовця перевищує 4 місяці, для продовження виплати йому забезпечення має бути висновок ВЛК, в якому зазначається термін, на який продовжено його лікування. Тобто, якщо боєць отримав поранення 25 березня, вже у липні має знову засідати ВЛК, яка зазначить, на який термін продовжити лікування. На цей час продовжується виплата грошового забезпечення і так званих «бойових». 

Отримати консультації та роз’яснення з правових питань можна зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні), або звернувшись до сектору «Славутське бюро правової допомоги» з 9.00 год. до 18.00 год. з понеділка по п’ятницю, або за телефоном: (03842) 7-06-14.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора