“Славутське бюро правової допомоги” інформує

Дата: 17.10.2023 11:30
Кількість переглядів: 70

Фото без описуРозірвання шлюбу – це правовий процес, який припиняє подружні права і обов'язки між подружжям.

Чинне шлюбно-сімейне законодавство передбачає можливість припинення шлюбу в адміністративному порядку – в органах реєстрації актів громадського стану та в судовому порядку.

Розірвання шлюбу в позасудовому порядку через органи ДРАЦС:

1. За спільною заявою подружжя в органі ДРАЦС за місцем проживання подружжя або одного з них за умови спільної згоди та відсутності неповнолітніх дітей. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору. Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї заяву від його імені може подати другий з подружжя. У випадку перебування одного з подружжя в установі виконання покарань, засвідчення справжності підпису на документах здійснюється начальником установи виконання покарань згідно з ст. 40-1 Закону України "Про нотаріат". Засвідчення начальником установи виконання покарань справжності підпису на документах прирівнюється до нотаріального засвідчення справжності підпису.

2. За заявою одного з подружжя: проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання подружжя або одного з них, якщо другий із подружжя: визнаний безвісно відсутнім; визнаний недієздатним.

Перелік необхідних документів:

заява про розірвання шлюбу;

свідоцтво про шлюб;

копія рішення суду (витяг з рішення суду) про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним (у випадку розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя).

Той із подружжя, який бажає відновити своє дошлюбне прізвище, повинен письмово заявити про це у відділі державної реєстрації актів цивільного стану під час державної реєстрації розірвання шлюбу.

Строк розгляду: державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться після закінчення одного місяця від дня подання відповідної заяви, якщо вона не була відкликана.

Розірвання шлюбу в судовому порядку

У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку.

Справи про розірвання шлюбу розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами в порядку окремого або позовного провадження.

Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Якщо шлюб розривається через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (ст.115 Сімейного Кодексу України).

Важливо! Залишення позовної заяви без руху з підстав ненадання оригіналу свідоцтва про шлюб є порушенням принципу верховенства права, права на справедливий суд та суперечить завданням цивільного судочинства (Постанова Верховного суду у справі № 526/442/22 від 19 жовтня 2022 року).

Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений будь-ким з подружжя у випадках:

при вагітності дружини;

протягом одного року після народження дитини.

Винятки:

1) позов може бути подано у разі, коли один з подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини (право на розірвання шлюбу за таких обставин не пов'язується з винесенням судом обвинувального вироку);

2) позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини може бути подано, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою у встановленому порядку шляхом подання заяви про визнання батьківства;

3) чоловік або дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

 

Віталіна ПАЛАМАРЧУК

головний юрист сектору

“Славутське бюро правової допомоги”

тел. (03842) 7-06-14


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора